Team Bulgaria
 
 
 
 
Димитровград
 
 
 
 
Димитровград
 

ДимитровградМестоположение
Община Димитровград е разположена в Тракийската низина по поречието на р.Марица. Общината е търговски, промишлен и транспортен център не само с национално значение, но и за Балканския полуостров. Отстои на 45 км. от Стара Загора, на 78 км. от Пловдив, на 215 км. от Бургас, на 275 км. от Русе. Отдалечеността от столицата е 220 км. Разстоянието до най-близките гранични пунктове е 100км. до Капитан Андреево и 215км. до Бургас. През общината минават ЖП линиите София - Свиленград и Русе - Подкова. В града е разположен транспортен терминал, работещ по направление Европа - Близкия изток.

История
Димитровград е основан на 2 септември 1947 г. с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров, като се свързват селата Раковски, Мариино и Черноконьово. За изграждането му е сформирано Младежко бригадирско движение, в което младежи от различни краища на страната са работили безплатно.
Бившето село Раковски възниква в началото на XIX век на мястото на два турски чифлика. През 1873г. селото става гара на железопътната линия на барон Хирш и това ускорява развитието му.

Природни забележителности и туризъм
Градът е характерен с многото си зелени зони - парковете "Н. Вапцаров", "Марица и "Пеньо Пенев". Особен интерес представляват Астрономическата обсерватория с планетариум "Джордано Бруно", Домът музей "Пеньо Пенев", Историческият музей. Защитената местност Злато поле е единствената влажна зона по поречието на река Марица, оазис на редки растителни и животински видове. На 5 километра, северозападно от Димитровград, край град Меричлери се намира минерален извор с дебит 30 л./сек. и температура 35,4°С. Водата е с доказани качества за питейно лечение на стомашно - чревни заболявания. Сред природните забележителности в общинат са Пропадналото блато - между селата Голямо Асеново и Бял Извор, Светилището на нимфите от II в. край с. Каснаково. Най-старата постройка в града е православният храм "Свети Димитър", построен през 1884г.

Източник: tova-e-bulgaria.com

Location
 
 
Home
Contact Us
Site Map
 
|
|
|